Inspirerande fototur till en bortglömd plats i Stockholms innerstad som kanske inte alla känner till...

Inlagt 2011-09-28 16:31 | Läst 6879 ggr. | Permalink
Hej Dieter.
Många fina bilder du tagit. Platsen under S:t Eriksbron är ett fantastiskt intressant ställe.Jag brukar ta mig dit någon gång då och då och se om man kommer på någon ny vinkel eller något annat roligt.
/Sven
Svar från Dirre40 2011-09-28 23:54
Hej Sven vad roligt du känner till platsen !
:)
Jag har såklart passerad under bron genom åren men jag hade inte
koll på att de satt lysrör därnere så man kan gå runt där det förut bara var tillbommat och beckmörker vad jag minns. Vet du om lysrören funnits i flera år eller är det nå som kommit nyligen ?
mvh/Dieter
Hej, javisst är det många fina bilder från kvarter som är roliga att strosa omkring i, dessutom med gammal fin industrihistoria.

Innan Atlasområdet bebyggdes omkring 1928-29 (din bild 3, trappan ned mot Karlbergs sjö) fanns ju här tung industri. Din bild bör vara tagen ungefär där skorstenen längst till vänster i ovankant står på den svartvita bilden i länken:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Atlasområdet

Och när du plåtat tunneln på din bild 20 bör du vara ungefär där skorstenen mitt i den svartvita bilden står på Rörstrands porslinsfabrik:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rörstrands_Porslinsfabrik

Men det kanske inte är något nytt...

Måtte ingen stolle i bestämmande position komma på idén att "förädla" brofästena under S:t Eriksbron!

Mvh Magnus
Svar från Dirre40 2011-09-28 23:59
Hallå Magnus !
:)
Vad härligt detaljerad kommentar du bjöd på här fint att läsa detta, kul !
Inressant info av dig.
Yes Atlas känner jag till lite lätt och nästan lite idyll därnera om man kommer bort från spåren där.
Porslinsfabriken kände jag inte till förrän kollegan visade högen med porslin i Söndags då vi var där, synd att de inte har nån rest skylt där att fabriken fanns förut...har passerad där med cykel genom åren men inte visste jag att högen var av en massa porslin.
Det är det jag funderar...hur länge är den sunkiga miljön kvar under bron nu när de satt belysningen där ?...ingen vet...därför läge att fota lite där så innan de "städar upp". Igår var ett filmteam där...en annan gång hörde jag av en kompis nån fotade modeller där i den miljön, bör ha blivit häftiga bilder kan man tänka. Spännande miljö som jag inte sett belyst förut..då var det bara mörkt och dunkelt därunder. När har de ändrat detta till belyst vet du..?
Najs Dieter. Där har jag aldrig varit. Måste kollas upp...
Svar från Dirre40 2011-09-29 00:02
Hallå Tommy !
Såklart måste du dit o föreviga, som sagt jag har inte sett att de haft lysrör där
så passa på medans det inte stängs av på nåt sätt eller städas upp. Riktigt sunkigt nu och nedpissat förstås men wow vilken New York Bronks ghetto känsla där nu skumt att man inte sett detta tidigare...var ju tokmörkt där för bara nåt/några år sen..frågan är när de tänt upp där.
Igår var det ett filmteam där från SVT1 och skulle filma, en kompis sade nån plåtade modeller där en gång tidigare o.s.v...ja spännande fotomotiv.
Kul att se dina synvinklar därifrån snart !
:)
mvh/Dieter
Hej Dieter,
Ursäkta en väldigt sen respons på din fråga. Tyvärr vet jag inte när lysrören kom på plats, men de lyfter verkligen stället. Några nakna lysrör på en betongvägg kan aldrig bli fel :-) Kåken i gult tegel under norra brofästet är förresten en s.k. likriktarstation för elförsörjningen av tunnelbanan. Har som f.d. anställd på dåvarande Stockholm Energi varit där för länge sen och gjort något kort montagejobb på elutrustningen. På den tiden var det verkligen helsvart under brofästena! Tidigare huserade skivbutiken Diamond Records under norra brofästet (en skylt satt på trappen ned från St Eriksbron), men när man nu googlar på dem verkar de ha flyttat upp på St Eriksgatan 64 och jag ser inga spår av dem på dina bilder. Kan tänka mig att det passerar fler kunder på St Eriksgatan än de som sökte sig ned under brofästet... Om man på Hitta.se söker på adressen Atlasmuren 18B (=under norra brofästet) och kör "Gatubild" finns dock Diamond Records kvar (röd-vit skylt t.h.). Och belysningen inskränker sig till några enstaka lampor längst in, så lysrörsbelysningen måste ha kommit dit ganska nyligen.
Mvh Magnus
Svar från Dirre40 2011-10-06 22:04
Aha...man tackar för ännu mera utförlig info Magnus !
:)
Vänligt av dig att du tog dig tid att besvara detta.
Trevlig helg !
mvh/Dieter(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg