Medborgarhuset, ibland kallat Forsgrénska Medborgarhuset

Kulturfestivalen 2015 pågår nu i Stockholm, guidade turer finnes för den som har tid och lust.

Medborgarhuset, ibland kallat Forsgrénska Medborgarhuset, är ett byggnadskomplex i kvarteret Medborgarhuset i hörnet Götgatan 54-56 och Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Huset uppfördes åren 1936-1939 och invigdes 2 december 1939. Den 9 september 2003 höll utrikesminister Anna Lindh sitt sista offentliga tal på husets trappa; om detta påminner ett glaskonstverk intill västra huvudentrén.

Carl Robert Forsgrén (1838-1901), var grosshandlare och en stor gåvadonator. Den efter honom kallade Forsgrenska fonden, som förvaltas av Stockholms kommunfullmäktige, bidrog med medel vid uppförandet av Medborgarhuset. I Medborgarhuset återfinns bland annat den Ljunglöfska salongen.

År 1930 utlyste Stockholms stad en allmän arkitekttävling om ett medborgarhus på Södermalm. Tävlingsunderlaget innehöll många svårlösta komponenter. Förutom det norrvända läget skulle den nya byggnaden innehållahörsalarbibliotekgymnastiksal och simhallArkitekt Karl Martin Westerberg fick förstapris; han löste uppgiften genom att dela upp komplexet i tre huskroppar. Hans förslag skilde sig även genom en klassicistisk arkitektur i en tid då funktionalismen hade gjort sitt intåg i Sverige. Westerbergs medborgarhus blev en monumental byggnad med två stora fritrappor vända mot Medborgarplatsen. Fasaden är klädd med gult tegel och genombruten med vertikala fönsterband. Arkitektkollegerna kritiserade Westerbergs byggnad och menade att den stora byggnaden skulle skugga torget.

Simhallsdelen har en nästan helglasad fasad mot söder. Själva simhallen, kallad Forsgrénska badet, ligger i mitten av byggnaden. Det finns två bassänger, en som är 33 meter lång, 12 meter bred och 4,5 meter djup samt en som är 12 meter lång, 5 meter bred och 0,6 meter djup. Det är ett av Storstockholms populäraste bad med över 200 000 besökare 1994.

På den östra fasaden (mot Götgatan) återfinns ett byggnadsur och ett klockspel med sju malmklockor som dagligen klockan 12:00 spelar melodin "Söderklockornas melodi och timlåten". Melodin var specialkomponerad för Medbogarhusets klockspel av Ture Rangström 1940. Enligt ett obekräftat rykte hade husets klockspel ursprungligen konstruerats för att spela melodin för Deutschlandlied. Melodin var komponerad 1797 av Joseph Haydnsom en hyllningssång till Tysklands kejsare – Kaiserlied. Sedan 1922 var det även melodin till den tyska nationalsången, den bakgrunden ansågs inte lämpligt för ett medborgarhus i Stockholm.


Postat 2015-08-14 22:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Pride Parade Stockholm 2015

Ungefär en halv miljon människor fanns på Stockholms gator denna lördag för att se Pride Paraden 2015.

Vädret var bästa tänkbara med sol som vi inte är så bortskämda med denna sommar minsann!

647 tagna bilder blev 145 till detta bildspel.

Välkomna med o kika på årets Parad!!!Postat 2015-08-03 22:20 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tidigare blogginlägg